Web mapa
Bazkideen menua

Donostia Kultura txartela

Abantailak ikusi

Hizkuntzak

Santo Tomas jaia egun bakar batean ospatu ohi da: abenduaren 21ean. Egun horretan, Donostia nekazari-azoka bihurtzen da, eta txistorra izaten da hango protagonista.

 Txotx eta txistorrarekin postua Konstituzio plazan
Txotx eta txistorrarekin postua Konstituzio plazan.

2022ko Egitaraua

Abenduaren 21ean, Santo Tomas egunean, goizeko 10:00etatik gaueko 20:00etara jarduera-aukera zabala izango da gure hiriko kaleetan..

Salmenta Postuak eta lehiaketak

Horiek dira 2022ko Santo Tomas Feriako kokaleku ezberdinak. Atal honetan kontsulta daitezke, bai ikastetxeen eta elkarteen salmenta-postuak, bai Feriara etorriko diren ekoizleenak. Halaber, lehiaketei buruzko informazioa eta parte-hartzaileen zerrenda ikus daitezke.

Haurrentzako tailerrak eta jarduerak

Txikienentzako jarduerak, oro har, Okendo eta Zuloaga plazetan egingo dira. Okendo plazan, animalien erakusketarekin gozatzeko aukera izango dute eta Zuloaga plazan berrriz Txorimalo lehiaketarekin; azken plaza honetan, Olentzeroren eta Mari Domingiren txotxongiloak egiteko tailerrak abagunea izango dute eta arratsaldean, haurrentzako jolasak ere.

Roxaito: Feriako protagonista

Euskal baserrietan mendian ezkur, gaztain, belar eta sastraka artean aske hasitako Basatxerri txerria da Roxaito. Gure baserritarrek elkarrekin kooperatiba batean mimo handiz eta ez transgenikoak diren, arto, garagar, hilar naiz baba eta sojaz osaturiko janari naturalez hazitako txerrien produktuak merkaturatzen dira Basatxerri Izenarekin.

Roxaito: la protagonista de la Feria de Santo Tomás 2022

Eta gainera...

Santo Tomas Ferian kirol, kultura eta musika arloko beste jarduera batzuk ere sartzen dira. Era berean, azoka ez da hirigunean soilik biltzen, ospakizuna haratago doa eta gure hiriko hainbat auzotan antolatzen dira jarduerak.

Historia

XIX. mendearen erdialdean, Gipuzkoako baserri gehienetako lurrak maizterrek lantzen zituzten, eta Santo Tomas egunean ordaindu ohi zituzten errentak. Jabeak Donostian bizi ohi ziren. Hala, Santo Tomas egunez baserritarrak hirira etortzen ziren errenten dirua eta pare bat kapoi zekartzatela, eta jabeek, esker onez, bakailaoa eta txokolatea oparitzen zizkieten.

Baserritarrek hiriburura egindako bisita baliatzen zuten herrietan aurkitzen ez zituzten gaiak eskuratzeko eta baserriko produkturik onenak saltzeko. Horrenbestez, beharrezko bihurtu zen azoka egitea, eta halaxe sortu zen Santo Tomasekoa, Konstituzio Plazan.

Trikitilariak Konstituzio plazan

Trikitilariak Konstituzio plazan.

Baserritarrez jantzitako pertsonak, sagardoa edaten eta txistorra jaten

Baserritarrez jantzitako pertsonak, sagardoa edaten eta txistorra jaten.

Gipuzkoako herrietan garraioa hobetu zenean, Feria ez zen hain beharrezkoa. Baina baserritarrak eutsi egin zion Santo Tomas egunean Donostiara etortzeko ohiturari. Eta Feriak gaur arte iraun du.

Hasieratik zen tipikoa txorizo frijitua ogi artean jatea, eta festaren protagonistak haurrak izaten ziren, opari zaratatsuak egiten baitzitzaizkien. Tradizio hori desagertu egin zen urteen poderioz, baina berriak agertu ziren, eta gaur arte iraun dute, hala nola hasieretan plazan ikusten ziren jantziak imitatzea eta txistorra-postuak Konstituzio Plazan ipintzea, ikasleek ikasketa-bidaia ordaindu ahal dezaten. Denborarekin, jaia deszentralizatuz joan zen, eta hiriko beste alde batzuetara zabalduz, halako moldez non, gaur egun, ia ez baita auzorik jaia ospatzen ez duenik.

Santo Tomas eguneko ohiturarik sustraituenetako bat txistorra jatea da, taloarekin edo ogi artean. Taloa artirinez, urez eta legamiarik gabe egindako opil mehe bat da, plantxan errea.